Zaznacz stronę

Rekuperacja w kuchni – kompletny poradnik

Rekuperacja w kuchni

Kuchnie w naszych domach, podobnie jak łazienki, pralnie, czy toalety, uznaje się za pomieszczenia brudne, co oznacza, że wymagają one lepszej wentylacji, niż inne pomieszczenia. W jaki sposób można zadbać o naszą kuchnię w sytuacji, kiedy zdecydujemy się na rekuperacje? Jeśli będziemy pamiętali o kilku podstawowych zasadach, nie będzie to zbyt trudne – można je poznać w tym artykule!

Dlaczego wentylacja grawitacyjna w kuchni może się okazać niewystarczająca?

Na początku odpowiedzmy na pytanie, które mogło sobie zadać wiele osób – czy klasyczna wentylacja grawitacyjna nie nadaje się do zapewnienia odpowiedniego przepływu powietrza pomiędzy naszą kuchnią a innymi pomieszczeniami? Chociaż ten rodzaj wentylowania budynków jest ciągle najczęściej spotykaną opcją w naszym kraju, niestety jego używanie w kuchni nie będzie zbyt efektywne. Dlaczego?

Wentylacja grawitacyjna działa w taki sposób, że ciepłe powietrze, naturalnie kierujące się do góry, opuszcza nasze cztery ściany przy użyciu szczelin w stolarce drzwiowej i okiennej. O ile w przypadku czystych pomieszczeń, takich jak salon, czy sypialnia, może być to w miarę wystarczające, w przypadku kuchni już raczej tak nie będzie. W jej ścianach zbiera się nie tylko masa wilgoci powstająca podczas obróbki termicznej naszych potraw, ale także sporo zanieczyszczeń, takich jak tłuszcz.

Oczywiście jednym z rozwiązań, na jakie możemy postawić, kiedy chcemy utrzymać naszą kuchnię w jak najlepszej czystości i zadbać o ogólną jakość powietrza w domu, będzie okap. Obecność tego urządzenia na ścianie z całą pewnością pomoże nam pozbyć się niechcianych zapachów, jednak jedynym wyjściem, które da nam maksimum pewności w zakresie jakości naszego powietrza, będzie wentylacja mechaniczna.

Rekuperacja, czyli wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła – co to jest?

Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, czyli rekuperacja, to jedyny system, który daje nam stuprocentową kontrolę nad jakością powietrza w naszym domu. Jej działanie polega na automatycznym pobieraniu z zewnątrz świeżego powietrza i wymianie go na powietrze zużyte, które jest odprowadzane poza nasze ściany. Co więcej, powietrze przy rekuperacji jest oczyszczane za pomocą zestawu właściwych filtrów, dzięki czemu nie musimy się martwić o zanieczyszczenia środowiskowe, takie jak smog, dym, czy alergeny.

Dlaczego rekuperację nazywa się wentylacją z odzyskiem ciepła? To kolejna zaleta tego systemu – zanim świeże powietrze znajdzie się w naszym domu, będzie przepływało tuż obok powietrza wywiewanego i wstępnie się ogrzeje. Takie działanie sprawia brak problemów z wysokimi rachunkami na ogrzewanie i wychładzaniem mieszkania za każdym razem, kiedy będziemy chcieli zaczerpnąć świeżego powietrza.

Rekuperacja w kuchni – co należy pamiętać?

Ze względu na to, że rekuperacja nie tylko pozwala nam na pełną kontrolę nad procesem cyrkulacji powietrza w naszym domu, ale także oczyszcza trafiający do nas tlen, jej użycie w kuchni będzie zdecydowanie lepszą opcją, niż korzystanie z wentylacji grawitacyjnej i łaski natury. O czym należy pamiętać, jeśli będziemy się chcieli zdecydować na to rozwiązanie?

Zgodnie z przepisami występującymi w naszym prawie, każda kuchnia powinna mieć zapewnioną wentylację przynajmniej na poziomie pięćdziesięciu metrów sześciennych powietrza na godzinę w przypadku kuchenki elektrycznej i siedemdziesiąt metrów sześciennych powietrza na godzinę wtedy, kiedy używamy kuchni gazowej lub węglowej. Pamiętajmy, że zgodnie z przepisami, nie możemy mieszać ze sobą systemów wentylacyjnych w obrębie jednego budynku, wiec, jeśli zdecydujemy się na rekuperację, jej montaż będzie konieczny nie tylko w kuchni, ale także w całym domu.

Jak wygląda rekuperacja w kuchni?

W kuchni z rekuperacją będzie niezbędna instalacja wywiewu i nawiewu, chociaż nie wszystkich przypadkach. Jeśli używana przez nas kuchenka to model elektryczny, konieczny będzie jedynie wywiew. Jeśli jednak używamy urządzenia na gaz lub opał, konieczne będzie zainstalowanie zarówno wywiewu, jak i nawiewu.

Co w sytuacji, kiedy w naszej kuchni znajduje się okap? Czy będzie można zsynchronizować jego działanie z rekuperacją? Wiele zależy w tym przypadku od naszych potrzeb. Teoretycznie jest to możliwe i dzięki temu możemy zagwarantować sobie większą wygodę, jednak w większości wypadków nie można tego polecić. Tłuste opary tuż znad kuchenki sprawią, że wentylatory i filtry rekuperatora będą narażone na cięższe warunki pracy i szybsze zużycie. Z tego powodu, jeśli tylko mamy taką możliwość, najlepiej będzie podłączyć okap do zupełnie innego pionu wentylacyjnego.

Wentylacja w kuchni – podsumowanie

Wentylacja w kuchni to temat, który wymaga od nas znacznie większej troski niż przepływ powietrza w innych pomieszczeniach. Pamiętajmy, że specyfika kuchni sprawia, że jeśli chcemy oddychać tam możliwie najczystszym powietrzem, konieczne będzie zainwestowanie w system rekuperacji, który pomoże nam dokładnie pozbyć się zanieczyszczeń i niechcianych zapachów po każdym gotowaniu.